We stellen aan je voor: Manuela en Linda

Binnenkort verschijnt onze nieuwe podcast: Leefstijl, preventie en de rol van de arts. Te gast deze keer zijn dr. Manuela de Klaver – bedrijfsarts – en dr. Linda Battes – verzekeringsarts. We stellen ze alvast aan je voor en vroegen hen naar het prille begin. Want weinig jonge geneeskundestudenten denken “Verzekeringsarts, dát wil ik later worden”. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsarts. Wat waren de ambities van Linda en Manuela tijdens hun geneeskundestudie en hoe zijn ze in het vak terecht gekomen?

Eyeopener

Manuela: ‘Als geneeskundestudent had ik mijn pijlen gericht op de anesthesie, waar ik ook in gepromoveerd ben. Ik ging aan het werk in de kliniek, maar zat daar niet helemaal op mijn plek. Dat had onder meer te maken met de hectiek en de hiërarchie. Ik maakte de overstap naar sociale geneeskunde en kwam via mijn functie als medisch adviseur in aanraking met het beoordelen van belastbaarheid van mensen in de bijstand. Dat was voor mij een eyeopener: hier wil ik meer van weten. Van belastbaarheid en arbeid, en de impact die het heeft op iemands leven.’

Positieve gezondheid

Nu werkt Manuela als bedrijfsarts bij HumanCapitalCare. Positieve gezondheid loopt als een rode draad door haar werk. ‘Gezondheid omvat meer dan de fysieke en mentale aspecten, als bedrijfsarts kijk ik naar dat totaalplaatje. Ik hou me niet alleen bezig het begeleiden van werknemers in hun re-integratieproces, maar vooral ook met de vraag hoe we werknemers kunnen helpen om gezond, gemotiveerd en competent te blijven werken. Dat gun ik namelijk iedereen en vanuit mijn rol kan ik daar veel in betekenen’

Diepgang

Linda had tijdens haar studie de ambitie om cardioloog te worden en is daar ook in gepromoveerd. ‘Eenmaal op de afdeling, ik draaide de poli en werkte op de IC, zag ik veel dezelfde soort klachten. Maar er was weinig tijd om naar de patiënten zelf te kijken. Dat vond ik jammer, ik wilde meer weten van de persoon die voor me zat. Ik nam contact op met een verzekeringsarts die ik nog kende uit een coschap en ben bij UWV langsgegaan; daar vond ik de diepgang die ik miste.’

Invloed van stress

Inmiddels werkt Linda als verzekeringsarts bij UWV. Ook schreef ze een boek over stress en leefstijl en is ze nieuwsgierig naar de uiteenlopende leefwerelden van haar cliënten. ‘Gelukkig is er binnen de geneeskunde naast medische factoren ook steeds meer aandacht voor andere zaken. Zoals stress en hoe dat de fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt. Met die kennis, bovenop je medische kennis en ervaring, kun je als arts in het domein arbeid en gezondheid mensen extra goed helpen.’

Achter de schermen…

Achter de schermen bereiden we weer een paar mooie podcasts voor. Zo gaan we in gesprek met Jeffrey Schaap, aios bedrijfsgeneeskunde bij Zorg van de Zaak, die met schroom bekent dat hij eerst hard moest lachen toen iemand hem adviseerde om bedrijfsgeneeskunde als nieuwe vakrichting te verkennen.

En we spreken Jean-Michel Sijyeniyo, werkzaam als anios verzekeringsgeneeskunde bij UWV. Binnenkort start hij met zijn opleiding tot verzekeringsarts. Een van zijn grootste drijfveren? Taboes doorbreken.

Beide artsen delen hun ervaringen, van geneeskundestudent tot de arts (in opleiding) die ze nu zijn. Binnenkort meer!

De andere dokter is een initiatief van NVVG, NVAB, OVAL, Kwaliteit op Maat, UWV, NSPOH, SGBO, IOSG en DeGeneeskundestudent. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW.

De andere dokter in LAD

“Arbeid en gezondheid: startpunt voor een mooie dokterscarrière”, zo kopt het artikel het LAD magazine over De andere dokter. In een interview met Gertjan Beens, voorzitter NVAB, en Kevin De Decker, vice-voorzitter NVVG, zet het LAD uiteen wat het specialisme ‘Arbeid en gezondheid’ te bieden heeft.

Bedrijfsartsen kijken volgens Gertjan Beens niet alleen naar de klachten waardoor iemand is uitgevallen, maar ook naar andere factoren. ‘Als het ergens wringt, kan het nodig zijn achterliggende problemen te bespreken. Het is mooi als nieuw inzicht soms leidt tot het zelf zetten van nieuwe stappen. Als je als dokter effect van je werk wilt zien, ben je als bedrijfsarts op de juiste plek. Je komt in aanraking met alle facetten van iemands leven. Zelf kwam ik direct na mijn studie tijdens militaire dienst met dit boeiende vak in aanraking. Zo was ik al vroeg overtuigd van een carrière als bedrijfsarts.’

Verzekeringsarts Kevin De Decker: “Bij  UWV spreek ik mensen met de meest interessante en complexe levensverhalen. Mijn analyse en beoordeling is van doorslaggevende betekenis voor iemands toekomst. Het is een generalistisch vak met zowel medische, sociale als juridische kanten, die allemaal van belang zijn voor een compleet beeld van het gezondheidsperspectief van mensen.’

Lees het hele artikel van LAD: Arbeid en gezondheid: startpunt voor een mooie dokterscarrière (PDF, LAD Magazine, juli 2021)

 

De andere dokter in Medisch Contact

De arts die ervoor zorgt dat onze maatschappij blijft werken

Medisch Contact, 10 september 2020

Meer dan ooit zien we hoe belangrijk een gezond en vitaal werkend Nederland is. Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen dragen hier, ieder op hun eigen manier, dagelijks aan bij. Ze zorgen er  letterlijk en figuurlijk voor dat onze maatschappij blijft werken. Toch weten jonge geneeskundestudenten vaak maar weinig van deze specialismen. Dat is zonde, vinden bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en artsen in opleiding binnen het domein arbeid en gezondheid. ‘Het is een werkveld waarin je heel veel kunt betekenen. Voor individuele mensen, maar ook voor bedrijven en voor de maatschappij.‘

Lees het hele artikel in Medisch Contact: De arts die ervoor zorgt dat onze maatschappij blijft werken

 

Wie is de andere dokter?

De dokter. “Iemand die met de daarvoor vereiste diploma’s de geneeskunde uitoefent”, zo meldt De Dikke van Dale. Tot zover niks nieuws. Maar wat weten we nu precies over de dokter? Waar denk jij aan? Een witte jas misschien? Of een ziekenhuis?

Er zijn dokters die waarschijnlijk nooit de hoofdrol zullen spelen in een ziekenhuisserie. En ze dragen geen witte jas. Maar ondertussen zorgen deze dokters er wél voor dat onze maatschappij blijft werken. Letterlijk en figuurlijk. We hebben het over geneeskundig specialisten binnen het domein Arbeid en Gezondheid: de verzekeringsarts en de bedrijfsarts.

Voor de gloednieuwe podcast ‘De andere dokter’ spreken we bevlogen specialisten binnen het domein Arbeid en Gezondheid. Wat houdt het vak precies in en wat maakt het zo mooi? Bedrijfsartsen (in opleiding) en verzekeringsartsen (in opleiding) vertellen alles over hun persoonlijke drijfveren en de liefde voor hun vak.

Luister de podcasts:

 

Eerste podcast gelanceerd

In de vandaag gelanceerde podcast De andere dokter worden de verzekeringsarts en de bedrijfsarts in de spotlights gezet. De podcast, de eerste in een reeks, informeert geneeskundestudenten over hun carrièremogelijkheden in het domein arbeid en gezondheid. ‘Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk een gezond en vitaal werkend Nederland is.’

Het domein Arbeid en Gezondheid is relatief onbekend bij (geneeskunde)studenten. Een groot aantal partijen – NVVG, NVAB, OVAL, KoM, UWV, De Geneeskundestudent, NSPOH en SGBO – heeft daarom de handen ineengeslagen. Met de campagne De Andere Dokter, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW, schenken ze extra aandacht aan verzekeringsgeneeskunde en bedrijfsgeneeskunde. Dat gebeurt met inzet van onder andere podcasts en sociale media. ‘Eerste, tweede en derdejaars geneeskundestudenten moeten weten dat dit ook een interessante richting kan zijn, met veel carrièremogelijkheden’, vertelt Rob Kok, voorzitter NVVG.

Arbeid en gezondheid

Wat hebben arbeid en gezondheid met elkaar te maken? Veel, zo niet alles, vertelt bedrijfsarts Tessa Kouwenhoven-Pasmooij in een van de podcasts: ‘Gezondheid is het grootste goed, zeggen we vaak. Maar voor velen staat werk met stip op de tweede plek. De twee beïnvloeden elkaar bovendien: werk is belangrijk om je gezond te voelen, en de mate van gezondheid bepaalt weer in hoeverre je het werk kan uitvoeren’. Ook adviseur verzekeringsarts Heefan Cheung, aios bedrijfsarts Boyd Thijssens en aios verzekeringsarts Lisette Hubens vertellen in de podcasts over hun vak en over hun drijfveren. ‘Het is een fantastisch vak. Ik vind het een eer dat wij met onze medische expertise een inkijk krijgen in iemands leven en werk. Je kunt zoveel betekenen voor iemand’, zegt Hubens.

Vitaal en gezond werkend Nederland

Verzekeringsartsen en bedrijfsartsen zetten hun medische kennis in om mensen op weg te helpen naar een gezonde balans in arbeid en gezondheid. Ze gaan en staan voor een vitaal en gezond werkend Nederland waarin liefst iedereen naar vermogen kan meedoen. ‘Deze dokters zullen nooit de hoofdrol spelen in een ziekenhuisserie. En ze dragen geen witte jas. Maar ondertussen zorgen ze er wél voor dat onze maatschappij blijft werken. Letterlijk en figuurlijk. Dat levert een heel interessant werkveld op waarin je veel kunt betekenen voor het individu, organisaties en de maatschappij’, aldus Gertjan Beens, voorzitter NVAB.

Startpunt voor carrière in bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde

De eerste podcast is inmiddels gelanceerd en is te vinden op deze website. Het platform biedt naast de podcasts praktische informatie en zorgt voor een directe verbinding met andere wervingsinitiatieven van onder meer NVVG, NVAB en UWV. Kortom; deanderedokter.nl is dé startpagina voor een carrière in de bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde.

Meer info

5 vragen over de opleiding

Wil je je als student geneeskunde straks specialiseren als verzekeringsarts of bedrijfsarts? Dan wil je natuurlijk eerst weten hoe het precies zit met de opleiding. We hebben de 5 meestgestelde vragen voor jou op een rij gezet:

#1 Waar kan ik de opleiding tot verzekeringsarts of bedrijfsarts volgen?

De opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts kun je volgen bij NSPOH in Utrecht en SGBO Radboudumc in Nijmegen.

#2 Hoe lang duurt de opleiding tot verzekeringsarts en bedrijfsarts?

De opleiding duurt 4 jaar als je fulltime werkt. Je volgt dan 1 dag per week onderwijs en werkt 4 dagen per week in de praktijk. Je kan de opleiding ook goed parttime volgen. Je moet wel minimaal voor 50% werkzaam zijn. De opleiding wordt dan evenredig verlengd.

#3 Hoe kom ik aan een opleidingsplek?

Je moet eerst een baan hebben bij bijvoorbeeld UWV, arbodienst of een maatschap. In overleg met je werkgever bepaal je of je in aanmerking komt voor een opleidingsplek. Aanbevolen wordt om eerst ongeveer 12 maanden als anios aan het werk te zijn.

#4 Wat zijn de opleidingskosten voor mij als arts?

In deze sector is het gebruikelijk dat de werkgever zowel de opleidingskosten als de opleidingstijd betaalt.

#5 Waar kan ik na de opleiding aan de slag?

De meeste verzekeringsartsen zijn te vinden bij UWV. Maar je kan ook werkzaam zijn in de private sector; bij een particuliere verzekeringsmaatschappij of aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer.

Bedrijfsartsen werken vaak voor een interne of externe arbodienst. Maar ze kunnen zich ook zelfstandig vestigen of met meer artsen in een maatschap samenwerken. Ze adviseren werkgevers en werknemers in alle denkbare branches.

Meer info over de opleiding