De andere dokter in Medisch Contact

De arts die ervoor zorgt dat onze maatschappij blijft werken

Medisch Contact, 10 september 2020

Meer dan ooit zien we hoe belangrijk een gezond en vitaal werkend Nederland is. Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen dragen hier, ieder op hun eigen manier, dagelijks aan bij. Ze zorgen er  letterlijk en figuurlijk voor dat onze maatschappij blijft werken. Toch weten jonge geneeskundestudenten vaak maar weinig van deze specialismen. Dat is zonde, vinden bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en artsen in opleiding binnen het domein arbeid en gezondheid. ‘Het is een werkveld waarin je heel veel kunt betekenen. Voor individuele mensen, maar ook voor bedrijven en voor de maatschappij.‘

Lees het hele artikel in Medisch Contact: De arts die ervoor zorgt dat onze maatschappij blijft werken

 

Wie is de andere dokter?

De dokter. “Iemand die met de daarvoor vereiste diploma’s de geneeskunde uitoefent”, zo meldt De Dikke van Dale. Tot zover niks nieuws. Maar wat weten we nu precies over de dokter? Waar denk jij aan? Een witte jas misschien? Of een ziekenhuis?

Er zijn dokters die waarschijnlijk nooit de hoofdrol zullen spelen in een ziekenhuisserie. En ze dragen geen witte jas. Maar ondertussen zorgen deze dokters er wél voor dat onze maatschappij blijft werken. Letterlijk en figuurlijk. We hebben het over geneeskundig specialisten binnen het domein Arbeid en Gezondheid: de verzekeringsarts en de bedrijfsarts.

Voor de gloednieuwe podcast ‘De andere dokter’ spreken we bevlogen specialisten binnen het domein Arbeid en Gezondheid. Wat houdt het vak precies in en wat maakt het zo mooi? Bedrijfsartsen (in opleiding) en verzekeringsartsen (in opleiding) vertellen alles over hun persoonlijke drijfveren en de liefde voor hun vak.

Luister de podcasts:

 

Eerste podcast gelanceerd

In de vandaag gelanceerde podcast De andere dokter worden de verzekeringsarts en de bedrijfsarts in de spotlights gezet. De podcast, de eerste in een reeks, informeert geneeskundestudenten over hun carrièremogelijkheden in het domein arbeid en gezondheid. ‘Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk een gezond en vitaal werkend Nederland is.’

Het domein Arbeid en Gezondheid is relatief onbekend bij (geneeskunde)studenten. Een groot aantal partijen – NVVG, NVAB, OVAL, KoM, UWV, De Geneeskundestudent, NSPOH en SGBO – heeft daarom de handen ineengeslagen. Met de campagne De Andere Dokter, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW, schenken ze extra aandacht aan verzekeringsgeneeskunde en bedrijfsgeneeskunde. Dat gebeurt met inzet van onder andere podcasts en sociale media. ‘Eerste, tweede en derdejaars geneeskundestudenten moeten weten dat dit ook een interessante richting kan zijn, met veel carrièremogelijkheden’, vertelt Rob Kok, voorzitter NVVG.

Arbeid en gezondheid

Wat hebben arbeid en gezondheid met elkaar te maken? Veel, zo niet alles, vertelt bedrijfsarts Tessa Kouwenhoven-Pasmooij in een van de podcasts: ‘Gezondheid is het grootste goed, zeggen we vaak. Maar voor velen staat werk met stip op de tweede plek. De twee beïnvloeden elkaar bovendien: werk is belangrijk om je gezond te voelen, en de mate van gezondheid bepaalt weer in hoeverre je het werk kan uitvoeren’. Ook adviseur verzekeringsarts Heefan Cheung, aios bedrijfsarts Boyd Thijssens en aios verzekeringsarts Lisette Hubens vertellen in de podcasts over hun vak en over hun drijfveren. ‘Het is een fantastisch vak. Ik vind het een eer dat wij met onze medische expertise een inkijk krijgen in iemands leven en werk. Je kunt zoveel betekenen voor iemand’, zegt Hubens.

Vitaal en gezond werkend Nederland

Verzekeringsartsen en bedrijfsartsen zetten hun medische kennis in om mensen op weg te helpen naar een gezonde balans in arbeid en gezondheid. Ze gaan en staan voor een vitaal en gezond werkend Nederland waarin liefst iedereen naar vermogen kan meedoen. ‘Deze dokters zullen nooit de hoofdrol spelen in een ziekenhuisserie. En ze dragen geen witte jas. Maar ondertussen zorgen ze er wél voor dat onze maatschappij blijft werken. Letterlijk en figuurlijk. Dat levert een heel interessant werkveld op waarin je veel kunt betekenen voor het individu, organisaties en de maatschappij’, aldus Gertjan Beens, voorzitter NVAB.

Startpunt voor carrière in bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde

De eerste podcast is inmiddels gelanceerd en is te vinden op deze website. Het platform biedt naast de podcasts praktische informatie en zorgt voor een directe verbinding met andere wervingsinitiatieven van onder meer NVVG, NVAB en UWV. Kortom; deanderedokter.nl is dé startpagina voor een carrière in de bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde.

Meer info

5 vragen over de opleiding

Wil je je als student geneeskunde straks specialiseren als verzekeringsarts of bedrijfsarts? Dan wil je natuurlijk eerst weten hoe het precies zit met de opleiding. We hebben de 5 meestgestelde vragen voor jou op een rij gezet:

#1 Waar kan ik de opleiding tot verzekeringsarts of bedrijfsarts volgen?

De opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts kun je volgen bij NSPOH in Utrecht en SGBO Radboudumc in Nijmegen.

#2 Hoe lang duurt de opleiding tot verzekeringsarts en bedrijfsarts?

De opleiding duurt 4 jaar als je fulltime werkt. Je volgt dan 1 dag per week onderwijs en werkt 4 dagen per week in de praktijk. Je kan de opleiding ook goed parttime volgen. Je moet wel minimaal voor 50% werkzaam zijn. De opleiding wordt dan evenredig verlengd.

#3 Hoe kom ik aan een opleidingsplek?

Je moet eerst een baan hebben bij bijvoorbeeld UWV, arbodienst of een maatschap. In overleg met je werkgever bepaal je of je in aanmerking komt voor een opleidingsplek. Aanbevolen wordt om eerst ongeveer 12 maanden als anios aan het werk te zijn.

#4 Wat zijn de opleidingskosten voor mij als arts?

In deze sector is het gebruikelijk dat de werkgever zowel de opleidingskosten als de opleidingstijd betaalt.

#5 Waar kan ik na de opleiding aan de slag?

De meeste verzekeringsartsen zijn te vinden bij UWV. Maar je kan ook werkzaam zijn in de private sector; bij een particuliere verzekeringsmaatschappij of aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer.

Bedrijfsartsen werken vaak voor een interne of externe arbodienst. Maar ze kunnen zich ook zelfstandig vestigen of met meer artsen in een maatschap samenwerken. Ze adviseren werkgevers en werknemers in alle denkbare branches.

Meer info over de opleiding