Opleidingen

Tijdens je opleiding geneeskunde word je opgeleid tot arts. Wil je je daarna specialiseren in het domein Arbeid en Gezondheid? Dan kun je de vervolgopleiding tot verzekeringsarts of bedrijfsarts volgen.

Het domein Arbeid en Gezondheid valt in Nederland onder de sociale geneeskunde. Er zijn twee specialistentitels: verzekeringsarts en bedrijfsarts. Nadat je afgestudeerd bent als arts, kun je de vervolgopleiding tot verzekeringsarts of bedrijfsarts volgen. De opleiding duurt 4 jaar als je fulltime werkt. Binnen je opleiding ga je direct aan het werk in de praktijk. Je volgt 1 dag per week cursorisch onderwijs en wordt 4 dagen per week in de praktijk opgeleid. Ook parttime studeren is mogelijk.

Opleiding tot specialist

De opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts kun je volgen bij NSPOH in Utrecht en SGBO Radboudumc in Nijmegen. Binnen de opleiding volg je diverse modules:

  • Inleiding Sociale Geneeskunde
  • Beroepsvaardigheden en Instrumenten
  • Verzuim en re-integratie
  • Risico’s in arbeid
  • Private verzekering
  • Professioneel werken
  • Onderzoeksproject
  • Stages en keuzeonderwijs.

De opleiding start (afhankelijk van het aantal aanmeldingen) twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar.

Werkgever betaalt

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplek moet je eerst een tijdje in de sector werkzaam zijn als arts. Je kunt bijvoorbeeld als anios aan de slag bij een arbodienst of maatschap (bedrijfsarts) of bij UWV (verzekeringsarts). Vaak kun je binnen 1 jaar starten met de opleiding. De werkgever betaalt – in de meeste gevallen – de opleidingskosten en de opleidingstijd.

Verder specialiseren of promoveren

Wil je je na of tijdens de specialisatie nog verder verdiepen in een onderwerp?  Op diverse vlakken kun je je specialiseren. Bijvoorbeeld tot specialist van het werken in specifieke branches of sectoren (denk aan duikerarts) of specialist in bepaalde ziektebeelden (bijvoorbeeld klinische arbeidsgeneeskunde).

Ook promoveren is mogelijk. Onderzoek kan plaatsvinden op verschillende universiteiten en hogescholen waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan op het brede gebied van arbeid en gezondheid.

Meer informatie over de opleiding

Deel dit artikel: